Litvanya’da Bir Hafta   >   ASFA Eğitim Kurumları (Asfa Koleji)

Litvanya’da Bir Hafta

Comenius Projesi kapsamında Asfa Ferda Ortaokulu yönetici, öğretmen ve öğrencilerinden oluşan bir heyet, Litvanya’da gezi, inceleme ve etkinlikerden bulundu.

Özel Asfa Ferda Ortaokulu, Avrupa Birliği Comenius Okul Ortaklıkları ‘Dünden Bugüne Gelişen Avrupa’ adlı proje kapsamında 8- 14 Ekim 2012 tarihleri arasında Okul Müdürü Şükrü Kanıbol, Proje Koordinatörü ve Almanca Öğretmeni Fatma Başkaya, İngilizce Öğretmeni Zehra Okur Öztürk, Fen ve Teknoloji Öğretmeni Yasin Gülcan  ve Resim Öğretmeni Deniz Kemba; okulumuz öğrencileri, 8-B sınıfından Ömer Faruk Aslan ve Ceren Haltaş, 7-A sınıfından Nazlı Seda Şahin ve Mehmet Ali Göçer, 7-B sınıfından Alperen Mülayimoğulları’ndan oluşan toplam 10 kişilik grupla Litvanya’nın Kelme şehrindeki Elvyravas okuluna çalışma ziyaretinde bulundu. Diğer ortak ülkeler Polonya ve Letonya da öğrenci ve öğretmenleriyle bu proje kapsamında katılım sağladılar.

Proje, farklı ülkelerden gençleri bir araya getirerek onların farklı yaşam biçimlerini ve farklı kültürleri tanımalarına yardımcı oluyor. Bununla beraber gençlerin özgüvenlerini artırmak, yabancı dil öğrenmelerini teşvik etmek, kendilerini geliştirmek ve geleceğe daha iyi hazırlanmalarını sağlamak için motivasyonlarını yükseltmelerini amaçlıyor. Ayrıca proje, öğretmenlerin farklı Avrupa ülkelerinden meslektaşlarıyla tanışmalarına, iletişim kurup işbirliği yapmalarına, dolayısıyla eğitim sistemlerini karşılaştırmaya ve iyi uygulamaları paylaşmalarına imkân tanıyor.

Bu projeyle, farklı bakış açılarını tanıyarak ufkumuzu genişletmeyi, dünya insanı olmanın temel ilkelerini kazandırmayı ve kendi milli değerlerimizi Avrupa ülkelerine tanıtmayı hedeflemekteyiz.

Hem projenin heyecanını hem de yurt dışında farklı kültürleri tanımanın heyecanını bir arada yaşayan kafile, bir hafta boyunca projenin konusuyla ilgili akademik ve kültürel değişik etkinliklere ve gezilere katılma fırsatını yakaladı. Öğrenciler ev sahibi okulun öğrenci ve velileri tarafından misafir edildiler.

Projenin resmi açılışından sonra öğrenciler hep birlikte farklı yerlerde eğlenceli etkinlikler yaparak  Litvanya’yı keşfetmeye çalıştılar. Örneğin; sanat müzesinde takı tasarım etkinliği, çikolata fabrikasında çikolata yapımı, Kelme’nin eski değirmeninde ekmek yapımı, farklı sportif etkinlikler…

Resmi ziyaretler bölümünde, belediye binasında Kelme Belediye Başkanı ziyaret edildi, sonrasında resmi bir okulda Büyükşehir Belediye Başkanının da katılımıyla Kelme ile ilgili tanıtım programına katılım sağlandı.

Projenin etkileşim bölümünde ev sahibi okulun ve diğer ortak okulların proje konusuna dair hazırladıkları sunumları, müzikleri ve dansları karşılıklı olarak sergilendi. Okulumuz öğrencilerinin sergilediği “Horon” oyunu ve “Barış Manço” gösterisi büyük ilgi gördü.

Programların son bölümünde ise katılan öğretmen ve öğrencilere sertifika dağıtıldı.