E- Atıkları Topladık   >   ASFA Eğitim Kurumları (Asfa Koleji)

E- Atıkları Topladık

E-Atıklara ‘E-Artık Yeter’ Dedik

Elektronik atıklar, yer kaplamaları ve zehirli maddeler içermeleri nedeniyle sadece ülkemizde değil, dünyada da gittikçe büyüyen bir sorundur.

Dünya genelinde e-atığın 30 milyon ton ila 50 milyon ton arasında olduğu söyleniyor. Bunun sadece 2 milyon tonu toplanıyor. Geriye kalan yüzde 99 ise maalesef doğaya bırakıldığında içindeki gazlar direkt olarak havaya karışıyor.

E-atıkların atıldığı toprak ve bitkilere de oldukça ölümcül olan radyoaktif dalgalar yayılıyor ve maalesef tarım alanlarına yakın bırakılan atıkların toksinleri de meyve ve sebze olarak bünyemize giriyor.

Mesela E-atıklarda sıkça bulunan kurşunu ele alalım. 10 gram kurşun 25 000 ton toprağımızı kirletiyor ve 200 000 litre suyumuzu kullanılmaz hale getiriyor  1 flüoresanın içerisinde bulunan cıva 30 000 litre suyu kullanılamaz hale getirmektedir!

Elektronik atıkları fırsata çevirmek ve farkındalık uyandırmak için Asfa Ferda Çevre Kulübü olarak 24 Eylül Pazartesi günü öğrencilerimizden Esra Delice, Afra Nur Başaran,Seher Bıçakçı TRT Radyo’da yayınlanan programda halkımızı bilinçlendirmeye çalıştık. Genel Müdürümüz Mehmet Aldanmaz ve Çevre Kulübü Rehber Öğretmeni Ahmet Sarıcaoğlu’nun da katıldığı programda, e-atıklara, e-artık dememiz gerektiğine vurgu yaptık. TRT Radyo’da yayınlanan programla, e-atıkları toplama kampanyamıza start verdik.

Evlerimizde, komşularımızda ve babalarımızın işyerlerinde kullanılmayan, atılacak olan, değerini yitiren elektronik atıkları 28 Eylül Cuma günü okulumuz bahçesinde topladık, öğrencilerimiz tarafından toplanan e-atıkları, geridönüşüme kazandırmak için Evciler Kimya’ya teslim ettik. Kampanya çerçevesinde en fazla elektronik atık getiren öğrencimiz Fatıma Betül Yaman’a okul eşofmanı hediye ettik.
Çevre Kulübü olarak elektronik atıkların toplanması konusunda okulumuzda başlatmış olduğumuz bu kampanyada göstermiş oldukları duyarlılıklarından dolayı bütün gönül erlerine ve sevgili öğrencilerimize çok teşekkür ederiz.