Havacılık ve Uzay Kulübü ODTÜ Gezegenevi’nde   >   ASFA Eğitim Kurumları (Asfa Koleji)

Havacılık ve Uzay Kulübü ODTÜ Gezegenevi’nde

Gezegenevi (orijinal adıyla Planet= Gezegen ve Aryum= Ev, Planetaryum) gece gökyüzündeki yıldızların ve gezegenlerin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla yarım küre şeklindeki tavana yansıtıldığı bir gösteri salonudur. Ayrıca bilimsel temaların küresel bir alanda gösterilerek sanki anlatılmak istenilen ortamda bulunuyormuş hissini veren bu gösteriyi ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi’nde bulunan Gezegenevi ile yaşamış olduk.

Gökyüzü sevdalılarını uzay bilgisi ile donatmak için düzenlemiş olduğumuz bu ziyaretimizde, sorumlu öğretmenleri Senem ÇABUK ile öğrencilerimiz,” Stellarium Gökyüzü Simulasyon Programının” uygulamalarıyla birlikte takımyıldızları, gezegenleri ve birçok gökyüzü cismini yakından tanıma fırsatını buldular. Seyrettiğimiz “İklim Değişimi” isimli belgeselde milyarlarca yıl öncesine gidip şimdiki zaman kadar Dünya’mızın kısa tarihini öğrenmiş oldular.

Gezegenevi çıkışında ziyaret etiğimiz ODTÜ Bilim Müzesi’nde birçok tarihi buluş ve insanın gelişimiyle ilgili bilgi edindiler. Açık alan sergisinde ağırlık merkezi, kaldıraç ve radyoastronomide kullanılan dev çanakları inceleme imkânı buldular.

Araba sergisini gezen öğrencilerimiz ilk Türk yapımı olan Devrim’i ve ODTÜ’nün “Güneş Enerjili Arabasını” yakından inceleme fırsatı buldular.

Ayrıca ülkemizin en eski buharlı trenine binerek çalışma mekanizmasını incelediler. Bununla birlikte gerçek modellerinden sergilenmekte olan F-4, F-5 ve T-33 uçaklarıyla bir adet planörü inceleme imkânı buldular.