Bosna Hersek ile Kardeşlik köprüsü   >   ASFA Eğitim Kurumları (Asfa Koleji)

Bosna Hersek ile Kardeşlik köprüsü

BOSNA-HERSEK ile KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURDUK

Asfa Ankara Ferda Koleji Kurucu Temsilcisi Yasin ÇELENK ve Asfa Ankara Ferda Koleji Genel Müdürü Mesut DOĞAN ile Ankara Gençlik Kulübü Başkanı Avukat Fatih ÜNAL ve Ankara Gençlik Kulübü Üniversite Komisyonu Başkanı Süleyman ÇAKMAK, Kardeş Okul Anlaşması için Bosna-Hersek’te inceleme ve temaslarda bulundu. İlk olarak, Visoko Osman Efendi Recoviç Medresesini ziyaret eden, burada Medresenin Genel Müdürü Cemal Salihspahiç’le görüşen heyet, kardeş okul sözleşmesine imza attı.

Sözleşme doğrultusunda, Bosna-Hersek Osman Efendi Recoviç Medresesi ile Asfa Ankara Ferda Koleji kardeş okul oldu. Visoko Osman Efendi Recoviç Medresesi Genel Müdürü Cemal Salihspahiç ile Asfa Ankara Ferda Koleji Kurucu Temsilcisi Yasin ÇELENK arasında imzalanan kardeş okul sözleşmesinde şu ifadeler yer aldı: Kardeş Okul Anlaşmasında şu ifadeler yer aldı: “Ülkelerimizde ve tüm dünyada barış, huzur ve kardeşliği yeniden tesis etmek, temelini tarihimizden ve inançlarımızdan alan yardımlaşma ve dostluk duygularını pekiştirmek; ilim, kültür ve sanat alanındaki birikimlerimizi paylaşmak, öğretmen, öğrenci ve velilerimizin karşılıklı ziyaretlerine imkan tanımak, ortak eğitim programları geliştirmek ve yaz dil okulları açmak amacıyla, kardeş taraflar arasında, Kardeş Okul Sözleşmesi imzalanmıştır.”

Kardeş Okul Sözleşmesi doğrultusunda, her iki okul yönetici, öğretmen ve öğrencileri karşılıklı ziyaretlerde bulunacaklar, bununla birlikte Asfa Ankara Ferda Koleji ve ASİLDER işbirliği ile Visoko Osman Efendi Recoviç Medresesinde yaz dil kursları düzenlenecek.

Anlaşma sırasında, Türkiye’ye ‘gözüm’ diye hitap eden Cemal Salihspahiç, ‘Türkiye, göz ise, Bosna-Hersek kaştır. Türkiye’nin savunması için Bosna-Hersek, Batı dünyasının önüne çekilmiş bir duvardır.’ İfadesini kullandı. Eğitim Çınarı Cemal Salihspahiç, Türkiye sevdasını kendi el yazısıyla tahtaya yazdığı Türkçe satırlarla ifade etti.

Oldukça ilginç bir hayat hikayesine sahip olan 77 yaşındaki Eğitim Çınarı Cemal Salihspahiç, Gazi Hüsrev Bey Medresesinde Tarih Öğretmeni iken Çajangrad Köyündeki ailesini ziyarete gelir ve tam bu sırada savaş patlak verir. Savaş nedeniyle, Saraybosna’ya dönemeyen Cemal Hoca, belli bir süre cephe gerisinden, savaşa katılır. Aliya İzzet Begoviç’in ‘Sen asıl işine, eğitime bak, savaşı biz yaparız.’ Sözü üzerine, 1993 yılında köyünde bir okul açar. Savaş 1995 yılında biter, Cemal Hoca, savaş yılları da dahil hiç ara vermeden eğitime devam eder. Osman Efendi Recoviç Medresesi 2004 yılında resmiyet kazanır ve bizdeki İmam-Hatip Liselerine benzeyen bir eğitim modeliyle, 4 yıllık lise eğitimi vermeye başlar. Halen 250 yatılı öğrencinin eğitim gördüğü okulda, son teknolojiyle donatılmış sınıflar, 320 seyirci kapasiteli anfitiyatro salonu, iki adet uygulama camii  yer alıyor.  Cemal Hoca’nın yeni hedefi, okula açık ve kapalı spor salonu ile olimpik yüzme havuzu kazandırmak.

Asfa Ankara Ferda Koleji yöneticileri Yasin Çelenk ve Mesut Doğan ile ASİLDER yöneticileri Fatih Ünal ve Süleyman Çakmak, Osman Efendi Recoviç Medresesini Cemal Salihspahiç’in oldukça Boşnakça-Türkçe anlatımıyla gezme imkanı buldular. Okulun alt katına kurduğu müzeyi gezdiren Cemal Salihspahiç, kendisiyle birlikte 7 kardeşinin büyütüldüğü tahta beşiği gösterdi. Babasının marangoz olduğunu söyleyen Cemal Hoca, ailesinde kalan ev eşyalarını, tahta eşyaları ve Tamamıyle Osmanlı ev hayatını çağrıştıran eşyaların büyük bir bölümü beşik, ibrik, peştamal gibi Türkçe isimler taşıyor. Boşnakların Müslüman olmadan önceki Bogomil inancına göre yapılmış bir mezarlığın maketinin de yer aldığı müzede, Cemal Hoca’nın dünyanın çeşitli yerlerini ziyaret ederken hatıra olarak aldığı taşlar da sergileniyor.

Osman Efendi Recoviç Medresesinde yer alan yatakhaneler, derslikler, sosyal tesisler ve kapalı anfitiyatroyu heyete gezdiren Cemal Salihspahiç, yapımı devam eden Spor Kompleksi hakkında da bilgi verdi.