Okul Hemşiremizden Sizlere Mesaj Var   >   ASFA Eğitim Kurumları (Asfa Koleji)

Kıymetli Velilerimiz;

Ben Asfa Ferda Koleji Okul Hemşiresi Jane KARUSERCİ. Meslek hayatımı 17 senedir Hemşire olarak sürdürüyorum. 7 senedir kurumumuzda yavrularımızın sağlıklı yaşamaları konusunda destek veriyorum.

Son günlerde Sosyal medyada takip ettiğimiz sağlık problemleri ve çözüm arayışları bu videoyu çekmemi elzem hale getirdi.

Yavrularımızın kaliteli yaşam sürmeleri, okul hayatındaki başarıları için küçük yaşlardan itibaren hijyen ve temizlik konusunda hassas olmaları ve becerileri kazanmaları çok önemli. Sağlıklı nesillerin yetişmesinde Okul ve Veli tabanında işbirliği içerisinde olmalıyız.

Yıllarca yaptığım Ameliyathane Hemşireliği süresince de yaptığımız temizlik uygulamalarının en başında el ve tırnak temizliği gelmektedir. Dünyada en sık görülen hastalık grubu bulaşıcı hastalıklar oluşturmaktadır. Uygun el yıkama yöntemi ile ellerin yıkanması hastalıkların sıklığında önemli derecede azalma sağlamaktadır. Özellikle belirli   zamanlarda yapılan el yıkamaları çok önemlidir.

Yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, temizliğinden emin olamadığımız bölgelere temastan sonra, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce, hasta olan kişilerle aynı ortamda bulunduktan sonra ve dışarıdan eve gelindikten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Ancak saydığımız maddeler yapılmasa dahi uygun olan gün içeresinde her iki saatte bir ellerin yıkanmasıdır.

• UNICEF’in 2015 verilerine göre Çocuklar tuvalet kullandıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerini yıkadıklarında ishale yakalanma riski yüzde 40’tan fazla azalmaktadır.
  • Pnömoni gibi akut solunum yolu enfeksiyonları; özellikle beş yaşın altı çocuklarda en sık görülen ölüm nedenlerinden biridir.
  • Tuvalet kullandıktan sonra ve yemek yemeden önce ellerin sabunla yıkanması çocuklar arasında pnömoni enfeksiyonunu dörtte bir oranında azaltmaktadır.

Peki, eller nasıl yıkanmalıdır? eller sıvı deterjan ile el ayalarının içi, parmak araları, tırnak araları, el sırtı ve ellerin bütün yüzeyleri en az 20 saniye sürecek şekilde ovalandıktan sonra su altında durulanmalı ve temiz bir havlı veya peçete yardımıyla kurulanmalıdır. Kurulama işlemi çok önemlidir. Çünkü mikroorganizma sayısını ciddi oranda azaltır.

Tırnaklar ise kirlerin biriktiği mikrop yuvalarıdır. Tırnak diplerinde ki kir ve yağların birikmesi ve ağız yoluyla vücuda alınması hastalıklara sebep olur. Kısa tırnaklar her zaman çok daha sağlıklıdır. Tırnak kesme işlemi mutlaka haftada bir kez yarım ay şeklinde yapımalıdır. Tırnak fırçası yardımıyla banyoda tırnaklar temizlenebilir.

Sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek için bir başka videoda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın.